posta romana


Cu ocazia implinirii a 500 de ani de la nasterea lui Nostradamus, Posta Romana, lanseaza doua marci postale se-tenant.

Personaj invocat adesea, Nostradamus este totusi putin cunoscut. Nu pentru ca nu ar exista date disponibile, ci pentru ca a devenit o marfa atat de bine vanduta, incat majoritatea scrierilor despre el si profetiile sale sunt false.

Stim ca s-a nascut la 14 decembrie 1503 in Franta, provenind dintr-o familie de everei instariti convertiti apoi la catolicism, numele sau adevarat fiind Michel de Nostre Dame.

De la bunicul sau a primit o educatie aleasa si tot de la el se pare ca a capatat dragostea pentru astrologie. Educatia si-a perfectionat-o in universitatile vremii pregatindu-se pentru cariera de medic.

Activitatea sa din acest domeniu este pusa in umbra acum de faima sa de profet, dar ca medic a avut primele si importante succese. A reusit sa vindece victime ale ciumei bubonice si a experimentat cu succes noi medicamente pe baza de plante, lucru extraordinar pentru acele vremuri cand, "Moarte Neagra", cum era numita ciuma bubonica, facea ravagii decimand populatia Europei.

Viata sa nu a fost scutita de mari necazuri si dupa o perioada dificila s-a stabilit la Salon in Franta.

Aici si-a inceput cariera de profet. In 1555, la varsta de 52 de ani, apare prima colectie a Centuriilor (un set de 100 de catrene). In urmatorii ani va scrie o serie de 10 Centurii care se vor tipari pana in zilele noastre. Si astfel faima sa de profet incepe.

In ziua lansarii acestei emisiunii filatelice se pune in circulatie si un plic prima zi, intr-un tiraj de 500 bucati, numerotate si obliterate cu stampila "prima zi" a emisiunii.